Pogosta vprašanja in odgovori


1. Kje lahko igram tarok?

Najprej inštalirajte program na svoj računalnik (program in navodilo je na strani TAROK ), ter nato sledite ostalim napotkom.


2. Kaj potrebujem, da lahko igram tarok?

Za igranje mrežnega taroka potrebujete:
 • osebni računalnik (vsaj 500 Mhz, 256 MB RAM),
 • vzpostavljeno povezavo do Interneta,
 • Windows 98, ME, XP, Vista, Windows 7
 • Internet Explorer ver. 6.0 ali več,
 • Javansko podporo,
 • nastavitve v 'požarnem zidu' in usmerjevalniku (če ga imate) - glej točko 7,
 • upoštevati morate tudi pravilnike in navodila za uporabo. • 3. Imam problem z inštalacijo programa ...

  V določenih primerih pride do problema pri inštalaciji. Običajno so vzrok uporabniške nastavitve v računalniku oz. uporabniške omejitve (več računov).
  Najprej seveda poskusite inštalirati program kot je opisano na strani za prenos programa. V kolikor se inštalacija ne konča uspešno, se prijavite na računalnik kot administrator (administratorski uporabniški račun PC-ja). Sedaj bi se morala inštalacija izvesti normalno. Po končani inštalaciji se odjavite kot administrator in se prijavite z običajnim uporabniškim računom. Zaženite Explorer (Brskalnik). Najbolje, da si kar naredite bližnico na namizju (pritisnete desno tipko na miški, izberete New/Nova, Shortcut/Bližnica in nato poiščete na disku C v mapi Windows program Explorer.exe. Kot boste opazili se program tarok običajno namesti v mapo C:\tarok\ Sedaj skreirajte novo mapo C:\Tarok2013 in vsebino iz mape C:\Tarok\*.* prenesite v mapo C:\Tarok2013\ in zapustite Explorer. Na namizju naredite (oz. popravite) bližnico do programa tarok (tarok.exe). Ta bi po tem takem naj bila C:\tarok2013\tarok.exe.


  4. Kako registriram program Tarok.net in koliko stane?

  Za prijavo v program se morate registrirati. Do obrazca za registracijo je možno priti tako iz programa, kakor na tem linku - Uporabniške strani. Preden se registrirate, si dosledno preberite navodilo in pogoje za registracijo - navodilo je dosegljivo na obrazcu za registracijo. Uporabniško ime in geslo uporabljajte pri vstopu v program.
  Kot prosti (brezplačni) uporabnik imate na voljo omejene igre.

  Za neomejene igre in druge možnosti se morate včlaniti kot klubski član. Več o možnostih klubskega članstva in cenah si oglejte na strani ETAROK - naročila.  5. Registriral sem se, vendar se ne morem prijaviti. Kaj naj storim?

  Najpogostejši vzrok so varnostne nastavitve. Poskusite v Internet Explorerju nastaviti varnostno stopnjo na srednjo. Pri vpisu gesla pazite tudi na velike in male črke. Če pa gesla sploh niste dobili, pa ste verjetno vnesli napačen e-naslov. V tem primeru se registrirajte na novo.

  Program javi napako: problem s prijavo ali napaka s povezavo.

  Operacijski sitem Windows XP in višji imajo administratorsko prijavo in kot gost. Program je potrebno inštalirati kot administrator, saj drugače javlja napako. Vendar programa Tarok ne zaganjajte kot administrator, če ga nameravate uporabljati tudi kot gost, saj program ob zagonu kreira pomožne datoteke (REGIS.DAT, NASTA.DAT, LISTA.DAT, CRNA.DAT), v katere kasneje, če se prijavite kot gost ne dovoli vpisovanja. Če ste že zagnali Tarok kot administrator, potem pobrišite prej omenjene datoteke in nato program zaženite logirani v Windows kot 'gost'.  6. Na novo sem naložil računalnik, vendar sem pozabil geslo. Kaj na storim?

  Pojdite na uporabniško stran in tam izberite opcijo 'pozabil geslo'.


  7. Ne morem se povezati s soigralci v mrežno igro. Prijavim se kot sklicatelj, vse mi dela normalno, a kljub temu se noben igralec ne poveže k meni. Kaj je narobe?


  V samem programu Tarok.net žal ni možna opcija, kjer bi se 'odkljukalo' in bi bilo sklicateljstvo nastavljeno. Potrebne so nastavitve na strani uporabnika, zato se je potrebno lotiti reševanja tega problema postopoma in z nekaj potrpljenja.
  V osnovi gre za dve vrsti nastavitev:
  - nastavitve na računalniku
  - nastavitve na usmerjevalniku (v kolikor uporabnik le tega tudi uporablja).

  Z izidom Windows XP in naprej je Microsoft vgradil požarni zid z namenom, da ščiti uporabnike pred raznimi vdori v računalnik iz Interneta. Seveda je istočasno omogočil nastavitve za igre in sicer na tak način, da se določeni igri (programu) omogoči komuniciranje z Internetom, še vedno pa lahko ostane požarni zid vključen. Kako nastaviti PC, da Tarok.net normalno deluje?
  Za igro kot 'gost' nastavitve niso potrebne. Za igro kot 'sklicatelj' pa so potrebne nastavitve.

  Kliknite na naslednjo povezavo: nastavitve za sklicateljstvo in si podrobno poglejte navodilo.  8. Prej sem se na prenosniku registriral pod svojim imenom, sedaj pa mi na stacionarnem računalniku javlja, da je to uporabiško ime bilo že uporabljeno na drugem računalniku. Kaj naj storim?


  V programu je vgrajena omejitev, ki onemogoča v istem dnevu igranje z istim uporabniškim imenom na večih računalnikih. Ta omejitev je vgrajena zaradi varovanja uporabnikov pred morebitni zlorabami uporabniških imen.
  Poskusite si urediti igranje taroka le na enem računalniku. Če pa kljub temu želite igrati tarok na večih računalnikih, pa lahko zakupite dodatne menjave ali pa registrirajte dodatno uporabniško ime.  9. Program javi napako: 'napaka ob zagonu programa'. Kaj naj storim?


  Najpogostejši vzrok 'napake ob zagonu programa' je v nastavitvah ločljivosti in velikosti pisave. Velikost fontov mora biti standardna. Nastavite jo v nadzorni plošči (Control Panel) - Zaslon/Nastavitve/Dodatno.
  Priporočena ločljivost je 1024x768, podprte so pa še nekatere druge (800x600, 1024x768, 1152x864(?), 1280x1024, ...).
  Vzrok za napako ob zagonu je lahko tudi napačen datum v računalniku.
  Preverite tudi ali uporabljate zadnjo veljavno verzijo programa.  10. Zanima me zakaj se moj program noče povezati z internetom? Imam narejeno registracijo.


  Da se lahko program poveže z Internetom, morate imeti nameščen Internet Explorer (brskalnik) 6.0 ali višjo in varnostno stopnjo nastavljeno na 'srednjo'. Poleg tega preverite, če je datum v računalniku nastavljen na 'današnji'. Preverite tudi, če imate nameščeno najnovejšo verzijo Tarok.net-a.  11. Ne morem se prijaviti na Tarok chat. Kaj naj storim?

  Za delovanje klepetalnice potrebujete 'javansko podporo' (Java Virtual Mashine). V kolikor na vašem računalniku še nimate naloženega tega programa, si ga naložite na tej strani: https://www.java.com/en/download/. V internetnem brskalniku (Internet Explorer 6.0: Orodja/Internetne možnosti/Dodatno) omogočite izvajanje javanske podpore. Najhitreje to storite, če v internetnem brskalniku nastavite varnost na 'srednjo'.
  V kolikor se vam še vedno ne naloži chat, poskusite naložiti Firefox namesto Internet Explorerja.  12. Kliknem na ponujeno možnost o nadgradnji, vendar se ta ne izvede. V čem je problem?

  Zaženite program 'tarupd.exe', ki se nahaja v mapi kjer je program 'tarok.exe' (npr. C:\tarok\tarupd.exe) in izvedite nadgradnjo.
  Če se nadgradnja kljub temu ne izvede, je lahko problem v privilegijih na PC-ju. Rešitev?
  V računalnik se prijavite kot administrator in nato izvedite nadgradjo. Običajno je v tem primeru potrebno deinštalirati staro verzijo in namestiti najnovejšo verzijo na novo.  13. Ob namestitvi nove verzije ne morem biti več sklicatelj. Kaj je narobe?

  Požarni zid prepozna novo verzijo kot nov program, pa čeprav je ime datoteke v bistvu enako (tarok.exe = tarok.exe). Rešitev?
  Novi program (tarok.exe) ponovno nastavite med izjeme v požarnem zidu (glej točko 6).  14. Rad bi se prijavil na tekmovanje v taroku. Kako naj to storim?

  Vse o tekmovanju v taroku preko Interneta je opisano na strani Tekmovanje. Tam najdete tudi link za prijavo na tekmovanje.  15. Ali je možno igrati tarok v štiri?

  Da. Tarok.net 2005 in novejše verzije omogočajo tudi igro v štiri.  16. Po štirih oz. po dveh igrah se program prekine. Kaj je narobe?

  Kot prosti (brezplačni) član lahko odigrate le 2 igri. Za nemoteno igranje je potrebno članstvo spremeniti v klubsko članstvo. Več o tem si oglejte na strani ETAROK.


  17. Med igro za web TL se program ustavi. Kaj je narobe?

  Ta napaka se pojavlja pri nekaterih uporabnikih. Vzrok zaenkrat ni poznan. Domnevno pa bi naj za to bili krivi virusu (spyware, rootkit, malware,...) oz. trenutna preobremenitev računalnika.
  Priporočamo, da pred tekmovalno igro znova zaženete računalnik, ter izklopite vse nepotrebne programe (msn, brskalnik, ...). Priporočamo uporabo sodobnih protivirusnih programov (npr. Norton Internet Security). Razmislite tudi o ponovni naložitvi Windowsov.
  Kot 'administrator' se prijavite v računalnik samo, ko inštalirate oz. nadgrajujete tarok. Ko pa igrate tarok (pa tudi sicer), pa se prijavljajte v računalnik kot 'gost' (odprete dodatni račun v nadzorni plošči brez privilegijev), ter tako preprečite vdor škodljive kode v vaš računalnik.

  Da bi bilo čim manj teh težav, vam podajamo še nekaj priporočil:
 • igro za web top listo vedno začnite na novo; ne igrati za web top listo po prijateljski, ker potem obstaja velika verjetnost, da igra zamrzne
 • prav tako je dobro, da imate zaprte vse ostale programe (Internet Explorer, Outlook, MSN, ...)
 • redno pregledujte računalnik z antivirusnim programom, ki naj sproti briše razne 'piškotke' ipd. • 18. V klepetalnico ne morem pisati in je čudne oblike. Kaj je narobe?

  Ker imajo računalniki različno ločljivost zaslonov, se klepetalnica lahko vidi v neprimerni velikost. V kolikor velikost ni enaka obliki kot je razvidna na sliki, predlagamo, da naredite 'print screen' (posnetek zaslona) in sliko pošljete administratorju Tarok.net, ki bo klepetalnico prilagodil vašemu računalniku.  V kolikor orodna vrstica Windows zakriva vnosno polje klepetalnice, priporočamo, da nastavite orodno vrstico na avtomatsko skrivanje (klik miške na desno tipko po orodni vrstici, nato Lastnosti in v polje Avtomatsko skrij... kliknite, da bo kljukica).  19. Program se ustavi in javi naslednjo napako. Kaj je narobe?  Napaka se pojavi v primeru, ko ste v programu vključili zvoke, nimate pa priključenih zvočnikov. Rešitev: priključite zvočnike ali izključite zvoke in govor v programu.

  Ugotovljene napake, priporočila ali če imate druga vprašanja nam sporočite ( kliknite tukaj ).