Pogosta vprašanja in odgovori


1. Kje lahko igram tarok?

Najprej inštalirajte program na svoj računalnik (program in navodilo je na strani TAROK ), ter nato sledite ostalim napotkom.


2. Kaj potrebujem, da lahko igram tarok?

Za igranje mrežnega taroka potrebujete:
 • osebni računalnik (npr. i3 procesor, 4 GB RAM),
 • vzpostavljeno povezavo do Interneta,
 • Windows 8, 10, 11
 • Internet Explorer ver. 6.0 ali več,
 • preberite si tudi pravilnike in navodila za uporabo.


 • 3. Imam problem z inštalacijo programa ...

  V določenih primerih pride do problema pri inštalaciji. Običajno so vzrok uporabniške nastavitve v računalniku oz. uporabniške omejitve (več računov).
  Najprej seveda poskusite inštalirati program kot je opisano na strani za prenos programa. Pazljivo si oglejte tudi video o inštalaciji programa, saj je v novejših verzijah Windows vse več preprek za inštalacijo programov.


  4. Kako registriram program Tarok.net in koliko stane?

  Za prijavo v program se morate registrirati. Do obrazca za registracijo je možno priti tako iz programa, kakor na tem linku - Uporabniške strani. Preden se registrirate, si dosledno preberite navodilo in pogoje za registracijo - navodilo je dosegljivo na obrazcu za registracijo. Uporabniško ime in geslo uporabljajte pri vstopu v program.
  Igrate lahko kot prosti (brezplačni) uporabnik ali izberete enega od naročniških paketov.
  Več o možnostih klubskega članstva in cenah si oglejte na strani ETAROK - naročila.  5. Registriral sem se, vendar se ne morem prijaviti. Kaj naj storim?

  Najpogostejši vzrok so varnostne nastavitve. Poskusite v Internet Explorerju nastaviti varnostno stopnjo na srednjo. Pri vpisu gesla pazite tudi na velike in male črke. Če pa gesla sploh niste dobili, pa ste verjetno vnesli napačen e-naslov. V tem primeru se registrirajte na novo.


  6. Na novo sem naložil računalnik, vendar sem pozabil geslo. Kaj na storim?

  Pojdite na uporabniško stran in tam izberite opcijo 'pozabil geslo'. To lahko naredite tudi iz programa (novo geslo).


  7. Program se čudno obnaša: npr. razdeli enako karto dvema igralcema ali ista karta se pojavi v igri večkrat ali prave karte ni možno izbrati, ipd. Kaj je narobe?


  Računalnik se sčasoma zapolni z odvečno programsko ali drugo vsebino (kar moti pravilno delovanje taroka). Če menite, da problem še ni velik, potem pustite kot je. Če pa se to dogaja preveč pogosto in je moteče, pokličite v vaši bližini računalniškega strokovnjaka, da uredi zadevo.  8. Prej sem se na prenosniku registriral pod svojim imenom, sedaj pa mi na stacionarnem računalniku javlja, da je to uporabiško ime bilo že uporabljeno na drugem računalniku. Kaj naj storim?


  V programu je vgrajena omejitev, ki onemogoča v istem dnevu igranje z istim uporabniškim imenom na večih računalnikih. Ta omejitev je vgrajena zaradi varovanja uporabnikov pred morebitni zlorabami uporabniških imen.
  Poskusite si urediti igranje taroka le na enem računalniku. Če pa kljub temu želite igrati tarok na večih računalnikih, registrirajte dodatno uporabniško ime.  9. Program javi napako: 'napaka ob zagonu programa'. Kaj naj storim?


  Najpogostejši vzrok 'napake ob zagonu programa' je v nastavitvah ločljivosti in velikosti pisave. Velikost fontov mora biti standardna. Nastavite jo v nadzorni plošči (Control Panel) - Zaslon/Nastavitve/Dodatno.
  Priporočena ločljivost je 1024x768, podprte so pa še nekatere druge (800x600, 1024x768, 1152x864(?), 1280x1024, ...).
  Vzrok za napako ob zagonu je lahko tudi napačen datum v računalniku.
  Preverite tudi ali uporabljate zadnjo veljavno verzijo programa.  10. Zanima me zakaj se moj program noče povezati z internetom? Imam narejeno registracijo.


  Da se lahko program poveže z Internetom, morate imeti nameščen Internet Explorer (brskalnik) 6.0 ali višjo in varnostno stopnjo nastavljeno na 'srednjo'. Poleg tega preverite, če je datum v računalniku nastavljen na 'današnji'. Preverite tudi, če imate nameščeno najnovejšo verzijo Tarok.net-a.  11. Ne morem se prijaviti na Tarok chat. Kaj naj storim?

  Klepetalnica se odpre, ko se priključite v prijateljsko igro. Druge možnosti so na voljo le občasno, odvisno od verzije taroka.


  12. Kliknem na ponujeno možnost o nadgradnji, vendar se ta ne izvede. V čem je problem?

  Zaženite program 'tarupd.exe', ki se nahaja v mapi kjer je program 'tarok.exe' (npr. C:\tarok\tarupd.exe) in izvedite nadgradnjo.
  Če se nadgradnja kljub temu ne izvede, je lahko problem v privilegijih na PC-ju. Rešitev?
  V računalnik se prijavite kot administrator in nato izvedite nadgradjo. Običajno je v tem primeru potrebno deinštalirati staro verzijo in namestiti najnovejšo verzijo na novo.  13. Ob namestitvi nove verzije ne morem biti več sklicatelj. Kaj je narobe?

  (Ta problem se v novejših verzijah taroka ne pojavlja več.)


  14. Rad bi se prijavil na tekmovanje v taroku. Kako naj to storim?

  Vse o tekmovanju v taroku preko Interneta je opisano na strani Tekmovanje. Tam najdete tudi link za prijavo na tekmovanje.  15. Ali je možno igrati tarok v štiri?

  Da. Tarok.net 2005 in novejše verzije omogočajo tudi igro v štiri.  16. Po štirih oz. po dveh igrah se program prekine. Kaj je narobe?

  Kot prosti (brezplačni) član lahko odigrate le 2 igri. Za nemoteno igranje je potrebno članstvo spremeniti v klubsko članstvo. Več o tem si oglejte na strani ETAROK.


  17. Med igro za web TL se program ustavi. Kaj je narobe?

  Ta napaka se pojavlja pri nekaterih uporabnikih. Vzrok zaenkrat ni poznan. Domnevno pa bi naj za to bili krivi virusu (spyware, rootkit, malware,...) oz. trenutna preobremenitev računalnika.
  Priporočamo, da pred tekmovalno igro znova zaženete računalnik, ter izklopite vse nepotrebne programe (msn, brskalnik, ...). Priporočamo uporabo sodobnih protivirusnih programov (npr. Norton Internet Security). Razmislite tudi o ponovni naložitvi Windowsov.
  Kot 'administrator' se prijavite v računalnik samo, ko inštalirate oz. nadgrajujete tarok. Ko pa igrate tarok (pa tudi sicer), pa se prijavljajte v računalnik kot 'gost' (odprete dodatni račun v nadzorni plošči brez privilegijev), ter tako preprečite vdor škodljive kode v vaš računalnik.

  Da bi bilo čim manj teh težav, vam podajamo še nekaj priporočil:
 • igro za web top listo vedno začnite na novo; ne igrati za web top listo po prijateljski, ker potem obstaja velika verjetnost, da igra zamrzne
 • prav tako je dobro, da imate zaprte vse ostale programe (Internet Explorer, Outlook, MSN, ...)
 • redno pregledujte računalnik z antivirusnim programom, ki naj sproti briše razne 'piškotke' ipd. • 18. V klepetalnico ne morem pisati in je čudne oblike. Kaj je narobe?

  Ker imajo računalniki različno ločljivost zaslonov, se klepetalnica lahko vidi v neprimerni velikost. V kolikor velikost ni enaka obliki kot je razvidna na sliki, predlagamo, da naredite 'print screen' (posnetek zaslona) in sliko pošljete administratorju Tarok.net, ki bo klepetalnico prilagodil vašemu računalniku.  V kolikor orodna vrstica Windows zakriva vnosno polje klepetalnice, priporočamo, da nastavite orodno vrstico na avtomatsko skrivanje (klik miške na desno tipko po orodni vrstici, nato Lastnosti in v polje Avtomatsko skrij... kliknite, da bo kljukica).  19. Program se ustavi in javi naslednjo napako. Kaj je narobe?  Napaka se pojavi v primeru, ko ste v programu vključili zvoke, nimate pa priključenih zvočnikov. Rešitev: priključite zvočnike ali izključite zvoke in govor v programu.

  Ugotovljene napake, priporočila ali če imate druga vprašanja nam sporočite ( kliknite tukaj ).